Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Σε ποσοστό 90,1% Εγκρίθηκαν Απολογισμός και Προϋπολογισμός

  Χθες Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 πραγματοποιήθηκε, τελικά, με την 3η επαναληπτική  η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου. 
 Κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο ο πλούσιος Διοικητικός Απολογισμός (η δράση) του Σωματείου για το περασμένο έτος 2015 καθώς και το Σχέδιο Δράσης με τις διεκδικήσεις που προβλέπει για το δεδομένο έτος 2016. Ο Ταμίας από μεριάς του παρουσίασε αναλυτικά το Οικονομικό Απολογισμό 2015, την έκθεση της Εξελικτικής επιτροπής και τα Προβλεπόμενα έξοδα (Οικονομικό Προϋπολογισμού) του έτους 2016.

  Αφού παρουσιάστηκαν τα παραπάνω έγινε η κοπή πίτας του Σωματείου και το ψήφισμα. Τα μέλη τελικά ενέκριναν τον Διοικητικό & Οικονομικό Απολογισμό και Οικονομικό Προϋπολογισμό του Σωματείου μας σε ποσοστό 90,1%. Το ποσοστό έγκρισης δείχνει περίτρανα, για άλλη μια φορά, ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι εμπιστεύονται και αναγνωρίζουν το έργο του Σωματείου μας.
   Τέλος, να αναφέρουμε ότι το παρόν, στη Γενική μας Συνέλευση, έδωσε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Χατζησάββας Σάββας ο οποίος βρίσκεται πάντα στο πλάι μας και στο λόγο του δήλωσε άκρως ικανοποιημένος με την ενεργό-πλούσια δράση του Σωματείου μας. 

Υ.Γ. Για όσους δεν μπόρεσαν να παραστούν στην Γεν. Συνέλευση επισυνάπτουμε τον Διοικητικό Απολογισμό 2015 και το Σχέδιο Δράσης 2016 του Σωματείου όπως παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του Σωματείου μας κ. Σταμούλη, ο οποίος είπε τα παρακάτω:

"Τα τελευταία χρόνια πριν από την έναρξη κάθε σεζόν ακούγονται διάφορα, οι τουριστικές περίοδοι όμως όπως φαίνεται σημειώνουν υψηλά ποσοστά επισκεψιμότητας, ωστόσο κάποιοι εργαζόμενοι του κλάδου παραμένουν έως και φέτος απλήρωτοι ενώ κάποιοι άλλοι είχαν μεγάλες καθυστερήσεις στην λήψη των μισθών τους. Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που βιώνουν έντονα οι εργαζόμενοι, τα προβλήματα όμως του κλάδου δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό ενόψει της κρίσης. Οι απολύσεις, η υπογραφή ατομικών συμβάσεων, η μείωση και η καθυστέρηση καταβολής του  ΕΦΑΠΑΞ, το πλαφόν για το επίδομα ανεργίας και άλλα πολλά, είναι ζητήματα που εντάθηκαν και πλήττουν τον κλάδο μας,  παρ’ όλα αυτά στις απεργιακές κινητοποιήσεις του περασμένου έτους οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν αντιστάθηκαν ικανοποιητικά στις διαλυτικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Με αφορμή λοιπόν τα παραπάνω, θα ήθελα να ζητήσω από εσάς, τα μέλη μας, να αποκτήσετε ενεργό ρόλο στις κινητοποιήσεις γιατί τα προβλήματα του κλάδου είναι πολλά και επιβάλλεται να δείχνουμε τη αντίσταση μας.
     Το 2015 ήθελε ορισμένους εργοδότες να μην τηρούν την Τοπική ΣΣΕ που υπογράφηκε από το Σωματείο μας, μετά όμως από παρεμβάσεις του Σωματείου και του ΕΚΡ οι περισσότεροι ξενοδόχοι συμμορφώθηκαν και τήρησαν την Σύμβαση. Εννοείτε ότι για άλλη μια φορά δεν έλειψε από τον κλάδο, το φαινόμενο που μας απασχολεί εδώ και χρόνια, δεν μιλώ παρά για την απασχόληση των αλλοδαπών δήθεν μαθητών ξεν/λων ο αριθμός των οποίων έμεινε σταθερός και το 2015. Τα νέα στοιχειά του υπουργείου εργασίας για την ανασφάλιστη εργασία είναι θετικά αφού έδειξαν ότι υπάρχει πτωτική τάση στην ανασφάλιστη εργασία, αποτέλεσμα της επιβολής πρόστιμων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. 

  Το Σωματείο Ξεν/λων Ρόδου 
-      Την 27η Ιανουαρίου 2015, έστειλε επιστολή για τους απλήρωτους, ονομάζοντας τις επιχειρήσεις που οφείλουν μισθούς, τόσο στο ΣΕΠΕ Ρόδου και Αθήνας όσο και στο Υπουργείο Εργασίας ώστε να έχουν σαφή εικόνα για τους ξενοδόχους της Ρόδου αλλά και την έκταση του προβλήματος.
-      Την 9η Φεβρουαρίου, στείλαμε καταγγελία στο ΣΕΠΕ για εργοδότη που αρνήθηκε να επαναπροσλάβει εργαζομένη με την αιτιολογία ότι έκανε επαναπρόσληψη, η οποία φυσικά και επαναπροσλήφθηκε ύστερα από την πιεστική παρέμβαση μας.
-      Αρχές Μάρτιου και ενώ είχαμε ορίσει ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών δεχτήκαμε ασφαλίστηκα μέτρα, από την μειοψηφία, για την εκκαθάριση του Μητρώου. Συνέπεια αυτού ήταν μόνο να επιβαρυνθεί, άσκοπα, κατά μερικές χιλιάδες εύρο, το Σωματείο μας, αφού τελικά καταλήξαμε στις δικάστηκες αίθουσες και δικαιωθήκαμε. 
-      Την 27η Μαρτίου, βρέθηκα με μέλη της Διοίκησης στην Αθήνα όπου συναντηθήκαμε με τον τότε Υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη με τον οποίο συζητήσαμε θέματα που απασχολούν τον κλάδο, όπως το επίδομα ανεργίας και τις συμβάσεις.
-      Την 28η Απριλίου, βρεθήκαμε ξανά στην Αθήνα με τον Αντιπρόεδρο όπου συναντήσαμε μαζί με την Ομοσπονδία το  Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Στρατούλη με τον οποίο συζητήσαμε θέματα του κλάδου όπως, τις συντάξεις, το ΕΦΑΠΑΞ Ξεν/λων και άλλα πολλά, χωρίς να πάρουμε σαφείς απαντήσεις.
-      Την 1η Μαΐου, ήταν η πρώτη κινητοποίηση του έτους, με βασικά αιτήματα την διατήρηση των Συμβάσεων Εργασίας την επαναφορά του κατώτατου βασικού μισθού και την υπεράσπιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. 
-      Την 7η Μαΐου, στείλαμε επιστολή διαμαρτυρίας στο Υπ/γειο Εργασίας, στο ΣΕΠΕ Ρόδου, στην Ένωση Ξενοδόχων και σε όλους τους Βουλευτές Δωδεκανήσου, ώστε να καταγγείλουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά Ξενοδόχου ο οποίος με προσβλητική στάση δεν επέτρεπε στο Σωματείο να παραστεί σε έλεγχο της ξενοδοχειακής επιχείρησης του. Μετά από παρέμβαση της Αστυνομίας και των Επιθεωρητών, φυσικά, ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε κανονικά,  ενώ το περιστατικό δείχνει ότι το Σωματείο μας, και μονό, με την παρουσία του ενοχλεί τους εργοδότες.
-      Την 25η Μαΐου, στείλαμε πρόσκληση για συνάντηση στον Γεν. Γραμματέα του ΣΕΠΕ Αθήνας κ. Καψαλή με σκοπό να συζητηθούν θέματα που πλήττουν την Ρόδο και μπορούν να εξαλειφτούν κυρίως με την παρέμβαση ελεγκτικών μηχανισμών.
-      Στις 11η Ιουνίου, πραγματοποιήσαμε 4ωρη στάση εργασίας για την εφαρμογή των Σ.Σ.Ε., για την επαναφορά λειτουργιάς του ΟΜΕΔ, για το ΕΦΑΠΑΞ, την στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και το επίδομα ανεργίας.
-      Την 22α Ιουλίου με επιστολή ζητήσαμε από το ΣΕΠΕ Αθηνών την αποστολή κλιμακίου για την πραγματοποίηση επιτακτικών έλεγχων. Το κλιμάκιο έφτασε στο νησί λίγο καιρό μετά όπου και πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι και επιβλήθηκαν μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.
-      Την 12η Αύγουστου, κηρύξαμε 24ωρη απεργία  για τα πλέον γνωστά προβλήματα του κλάδου, όπως οι συμβάσεις, το ΕΦΑΠΑΞ, το επίδομα ανεργίας, η μη πληρωμή μισθών κ.λπ. αλλά και θέματα που πρόεκυψαν όπως την, υπέρογκη, λάθος αναγωγή του ΦΜΥ στους εποχιακά εργαζόμενους. 
-      Την 14η Αυγούστου,  ύστερα από υπόμνημα που στάλθηκε στο Υπ/γείο Οικονομικών, από εμάς σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων, έγινε τελικά τροποποίηση στον Νόμο του ΦΜΥ όπου τελικά η αναγωγή του στους εποχιακά εργαζόμενους γίνεται πλέον στον πραγματικό χρόνο εργασίας και όχι σε 14 μήνες που γινόταν πριν.  
-      Την 20η Οκτωβρίου, βρεθήκαμε με τον Πρόεδρο του ΕΚΡ στην Κρήτη οπού συναντηθήκαμε με Σωματεία των Νομών της, με βασικό θέμα την ανεργία αλλά και τα λοιπά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος. Με την συνάντηση αποφασίστηκε και στάλθηκε υπόμνημα, από τα μέλη όλων των Σωματείων, προς τους Βουλευτές των Νομών Κρήτης και Δωδεκανήσου για την στήριξη τους επί του θέματος ενώ σταλθήκαν προσκλήσεις προς τον Υπουργό Εργασίας & τον Υπουργό Οικονομικών και Τουρισμού για συνάντηση.   
-      Την 10η Νοεμβρίου, βρεθήκαμε στην Αθήνα με τον Ταμία του Σωματείου και άλλους συναδέλφους από την Κρήτη οπού ύστερα από την πρόσκληση μας (στις 20/10/2015)  πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγγαλο με τον οποίο συζητήθηκαν όλα τα θέματα του κλάδου χωρίς όμως να μας εγγυηθεί κάποια άμεση αλλαγή.    
-      Την 12η Νοεμβρίου, συμμετείχαμε στην απεργιακή διακήρυξη της ΓΣΣΕ με το ΕΚΡ για την κατάργηση των αντεργατικών μνημονικών διατάξεων, για τις αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση, για την επαναφορά της επεκτασιμότητας και της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ, για το επίδομα ανεργίας και την εξόφληση των απλήρωτων εργαζομένων.
-      Την 18η Νοεμβρίου, βρεθήκαμε στην Αθήνα με τον Αντιπρόεδρο, με συναδέλφους από την Κρήτη και άλλες πόλεις άλλα και μέλη της Διοίκησης της Ομοσπονδίας, οπού ύστερα από την πρόσκληση μας (στις 20/10/2015), πραγματοποιήθηκε τελικά η συνάντηση με τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών και Τουρισμού οπού συζητήθηκαν τα θέματα του κλάδου, οικονομικά και θεσμικά χωρίς καμιά όμως δέσμευση.   
-      Την 3η Δεκεμβρίου, συμμετείχαμε με το ΕΚΡ στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΓΣΣΕ, για το νέο ασφαλιστικό που μεθοδευόταν, την λεηλασία των Ασφαλιστικών Ταμείων, την συνεχή επιδείνωση των εργασιακών, για την υπογραφή Κλαδικών ΣΣΕ στα Ξενοδοχεία και την επεκτασιμότητα αυτών, για την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις, την προστασία της απασχόλησης των ευάλωτων ομάδων, την επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων και την αποτελεσματική προστασία των ανέργων.
-      Την 5η Δεκεμβρίου, παρευρεθήκαμε στην σύσκεψη που έγινε στο ΕΚΡ με την Διευ/ση Επιθ. Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, όπου παρουσιαστήκαν τα προβλήματα του κλάδου μας. Αξιοσημείωτο, το ότι προτάθηκε η δημιουργία τμήματος Τεχνικής Επιθεώρησης στο νησί μας ώστε να μπορέσουν να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να εξαλειφτούν τεχνικά προβλήματα στους χώρους εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων και λοιπών επαγγελμάτων.
-      Κατά την διάρκεια του περασμένου έτους παρευρεθήκαμε στην επιθεώρηση εργασίας στο πλευρό 100άδων συναδέλφων Ξενοδοχοϋπαλλήλων ώστε να λυθούν εργατικές διάφορες με τους εργοδότες τους. Ενώ δεν ήταν λίγες οι φόρες που βρεθήκαμε και στις δικαστικές αίθουσες ως μάρτυρες υπεράσπισης συναδέλφων και συνδράμαμε οικονομικά σε περιπτώσεις οικονομικής αδυναμίας αυτών.  
-      Το περασμένο έτος, βοηθήσαμε επίσης οικονομικά, συναδέλφους Ξενοδοχοϋπαλλήλους οι οποίοι βρεθήκαν απρόσμενα σε δυσμενή  οικογενειακή και οικονομική κατάσταση.
-      Τέλος, το ΔΣ του Σωματείου μας πραγματοποίησε όλες τις νόμιμες και προβλεπόμενες συνεδριάσεις θέτοντας σε κάθε συνεδρίαση όλα τα προβλήματα που αφορούσαν τον κλάδο, παίρνοντας σοβαρές πάντα αποφάσεις.

Πρόγραμμα δράσης

  Το Σωματείο Ξεν/λων Ρόδου έδωσε και θα συνεχίσει να δίνει σκληρούς και μεγάλους αγώνες για να ακυρώσει τις άδικες αδιέξοδες και αναποτελεσματικές πολιτικές που εφαρμόζονται στον κλάδο μας. Έτσι θα παλέψει για:
  1. Ανατροπή μνημονιακών πολιτικών και κατάργηση όλων των νόμων που απορυθμίζουν και ελαστικοποιούν την απασχόληση. Μειώνουν μισθούς, συντάξεις, αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και οδηγούν στην εξαθλίωση την Ελληνική κοινωνία.
  2.  Απόκρουση των πολιτικών της Κυβέρνησης και της Τρόικας για απελευθέρωση των απολύσεων.
  3. Διασφάλιση της εφαρμογής του άρθρου 8 του Ν.1346/83 και των καταλυτικών ημερομηνιών επαναπρόσληψης των εποχιακά απασχολούμενων όπως προβλέπουν οι ΣΣΕ Ξεν/λων και Επισιτισμού.
  4. Αυστηρή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για την υγιεινή και Ασφάλεια της εργασίας. Καθιέρωση του θεσμού «Συνήγορος του εργαζομένου». Προώθηση εργατικού και κοινωνικού έλεγχου, ίδρυση φορεαεπαγγελματικού κίνδυνου.
  5. Διεκδικούμε την κατάργηση του Ν.3986/11 που έθεσε το πλαφόν στην επιδότηση ανεργίας. Ενεργητικές πολιτικές ενισχύσεις της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας, αποκατάσταση των μηνών επιδότησης ανάλογα με την απασχόληση των εποχιακά εργαζομένων στον Τουρισμό.
  6. Διεκδικούμε την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο ύψος του 80% του μισθού.
  7. Απαγόρευση των απολύσεων σε επιχειρήσεις που έλαβαν κρατική χρηματοδότηση ή επιδοτήσεις.
  8. Απαγόρευση επανέναρξης λειτουργιάς των εποχιακών  ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην περίπτωση που δεν έχουν εξοφληθεί πλήρως οι εργαζόμενοι για την περασμένη σεζόν.
  9. Νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα δημιουργεί νέες και σταθερές θέσεις εργασίας που θα αντιμετωπίζει το εφιαλτικό πρόβλημα εργασίας κυρίως για τους νέους και τις γυναίκες και θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή.
  10. Απαιτούμε την καταβολή από το κράτος των θεσμοθετημένων υποχρεώσεων του και των χρεών του καθώς και την είσπραξη των χρεών από τους εργοδότες, τη δημιουργία νέου αποθεματικού, την αποκατάσταση των αδικιών στα Β.Α.Ε από την έξοδο ειδικοτήτων όπως αποφασίστηκε, την εξάλειψη της μαύρης εργασίας, της εισφοροδιαφυγής και την κατάργηση όλων των αντιάσφαλιστηκών νόμων.
  11.  Υπεράσπιση του ΙΚΑ και του Δημόσιου Ασφαλιστικού Συστήματος, καθιέρωση κοινωνικού πόρου υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
  12. Ανατροπή όλων των πολιτικών λεηλασίας των αποθεματικών των Ταμείων Πρόνοιας και υπεράσπιση των εφάπαξ αποδοχών.
  13. Διεκδίκηση επαναλειτουργίας των σχολών Μετεκπαίδευσης για τους ήδη εργαζόμενους στα τουριστικά επαγγέλματα η οποία δεν λειτούργησε πέρυσι για χατίρι των εργοδοτών. Η σχόλη Μετεκπαίδευσης είναι απαραίτητη αφού χρόνια τώρα επιτρέπει στους εργαζόμενους σύμφωνα με τον Ν. 1077/80 και Ν. 3105/03 να διασφαλίσουν τα δικαιώματα τους ως εργαζόμενοι π.χ να λαμβάνουν Επίδομα σχόλης, να κατοχυρώνουν την υπαλληλική τους ιδιότητα και την αύξηση του ποσού αποζημίωσης τους.
  14. Τέλος, από τους βασικούς στόχους μας είναι η υπογραφή νέας Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΤΣΣΕ), αφού η ισχύουσα λήγει στο τέλος αυτού του έτους. Επιφυλασσόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε να υπογράψουμε την καλύτερη δυνατή σύμβαση η όποια θα εξασφαλίσει, τόσο τη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση των βασικών μισθών όσο και την κατοχύρωση των θεσμικών δικαιωμάτων μας.

Κεντρικές Διεκδικήσεις

  •  Αποκατάσταση του πλαισίου της εργατικής νομοθεσίας.
  •   Επαναφορά διαιτησίας και προάσπιση των κλαδικών συμβάσεων.
  •   Υπεράσπιση των εφάπαξ παροχών.
  •   Αποκατάσταση της επιδότησης ανεργίας εποχικών.
  •   Μέτωπο κατά της ανεργίας και της ακριβείας.
  •    Επαναλειτουργία των σχολών Μετεκπαίδευσης.
  •    Υπογραφή ΤΣΣΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου