Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Αναστολή σύμβασης και αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζομένους πληγέντων επιχειρήσεων

   
  Το Σάββατο 29 Ιουλίου 2023, εκδόθηκε το ΦΕΚ για τα μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων που απασχολούνταν σε επιχειρήσεις - εργοδότες που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά στη Ρόδο. Παρά το αίτημα μας για αποζημίωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων με ποσό ανάλογο των αποδοχών που ορίζει η ΤΚΣΣΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, σύμφωνα με το άρθρο 70, του μέρους Ε’ του ΦΕΚ Α’ 136/29.7.2023 οι εργαζόμενοι που δεν δύναται να εργαστούν λόγω ζημιών στην επιχείρηση που εργάζονταν, θα μπορούν να τεθούν σε αναστολή σύμβασης και να λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού.

     Πιο συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά και έχουν  καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές σε σημείο που δεν είναι ασφαλής η παροχή εργασίας, μπορούν να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις των εργαζομένων τους, οι οποίοι  είχαν προσληφθεί μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την πυρκαγιά. Οι εργαζόμενοι μπορούν να τεθούν σε αναστολή από το διάστημα 17/7/2023 και έως τρεις μήνες ενώ εντός αυτού του διαστήματος απαγορεύονται οι μειώσεις προσωπικού με καταγγελία σύμβασης και στην περίπτωση που πραγματοποιηθούν θεωρούνται άκυρες.

  Στο μέτρο αναστολής σύμβασης εργασίας μπορούν να μπουν:

1.          Οι εργαζόμενοι που εχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας με πληγείσες επιχειρήσεις και θα λαμβάνουν ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, την αποζημίωσης ειδικού σκοπού και το ποσό των πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων ευρώ (534,00 €), ανα μήνα και ανάλογο επίδομα εορτών, σύμφωνα με το χρονικό διάστημα αναστολής. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι των όποιων οι συμβάσεις θα τεθούν σε αναστολή, θα εχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και την αναλυτική περιοδική δήλωση αναστολής σύμβασης αυτών θα υποβάλλεται από τον εργοδότη τους στο «ΕΡΓΑΝΗ» .

2. Οι εργαζόμενοι που εργάζονταν σε πληγείσες επιχειρήσεις –εργοδότες και απολύθηκαν κατά το διάστημα από  17/7/2023 έως 29/7/2023 όπου δημοσιεύτηκε το προαναφερόμενο ΦΕΚ,  θα λάβουν επίσης αποζημίωση ειδικού σκοπού και το ποσό των πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων ευρώ (534,00 €) ανά μήνα, ανάλογο επίδομα εορτών, σύμφωνα με το χρονικό διάστημα αναστολής και πλήρης ασφαλιστική κάλυψη. Τα παραπάνω ισχύουν υπό  την προϋπόθεση ότι δεν έχουν προσληφθεί από άλλον εργοδότη ή δεν έχουν καταθέσει για ανεργία στον ΟΑΕΔ-ΔΥΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση η αναλυτική περιοδική δήλωση αναστολής παράγεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

     Αφού υποβληθεί από την επιχείρηση – εργοδότη  η αναλυτική περιοδική δήλωση αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων στο «ΕΡΓΑΝΗ», οι  δικαιούχοι εργαζόμενοι προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων ευρώ (534€), πρέπει να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του «ΕΡΓΑΝΗ» (supportemployees.services.gov.gr) και να υποβάλλουν αίτηση επιβεβαίωσης (η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου